IVF genom siffrorna

 Infertilitet kan vara en svår upplevelse, känslomässigt och fysiskt, och du kanske inte vet vart du ska vända dig för att få korrekt information om dina alternativ.


Assisterad reproduktionsteknologi (ART), inklusive provrörsbefruktning (IVF), involverar procedurer där både ägg och spermier hanteras, och kan rekommenderas när andra tekniker inte har varit framgångsrika. I IVF kombineras ett ägg med spermier utanför kroppen in vitro - "i glas."


Under IVF övervakas och stimuleras en kvinnas ägglossningsprocess innan ägg extraheras från hennes äggstockar och spermier tillåts befrukta dem i ett laboratorium. De befruktade äggen genomgår embryoodling i två till sex dagar och ett eller flera överförs till kvinnans livmoder, vilket förhoppningsvis leder till en framgångsrik graviditet.


IVF är den vanligaste fertilitetsbehandlingen som används när äggledarna är allvarligt skadade eller saknas, eller det finns oförklarlig infertilitet eller manlig infertilitet. På grund av sin höga framgångsfrekvens har IVF använts mer frekvent de senaste åren som en första behandlingslinje för alla orsaker till infertilitet.


Eliva Clinic-teamet tillhandahåller omsorg för individer och par som vill bilda familj, inklusive patientcentrerade planer skräddarsydda för individuella behov.


Funderar du på IVF för att utöka din familj? Här är en titt på IVF med siffrorna:

Förlossningar och barn födda efter provrörsbefruktning i Sverige 1982-95: en retrospektiv kohortstudie

Abstrakt

Bakgrund: Provrörsbefruktning är en effektiv behandling för infertilitet, men det finns oro för barns hälsa. Vi undersökte, i en retrospektiv registerstudie, missbildningar, cancersjukdomar och dödsfall i den kompletta svenska provrörsbefruktningsfödelsekohorten jämfört med den allmänna befolkningen.

Metoder: Vi samlade in data från alla provrörsbefruktningskliniker i Sverige och jämförde de obstetriska resultaten för spädbarn (n=5856) födda mellan 1982 och 1995 med alla barn födda i den allmänna befolkningen (n=1 505 724) under samma period, enligt uppgifter från Svenska medicinska födelseregistret och registret för medfödda missbildningar. Vi undersökte förekomsten av barncancer genom Cancerregistret. Data stratifierades för moderns ålder, paritet, tidigare subfertilitet, födelseår och flera graviditeter.

Resultat: Flera förlossningar inträffade i 27 % av graviditeterna jämfört med 1 % i kontrollgruppen. I gruppen för provrörsbefruktning föddes fler barn för tidigt (<37 veckor) än kontroller (30,3 mot 6,3 %) och fler hade låg födelsevikt (<2500 g, 27,4 vs 4,6 %). Den perinatala dödligheten var 1,9 % i in vitro-fertiliseringsgruppen och 1,1 % i kontrollerna. För ensamlingar med provrörsbefruktning var riskkvoterna, justerade för födelseår, för mycket för tidig födsel (<32 veckor) och mycket låg födelsevikt (<1500 g) 3,54 (95 % KI 2,90-4,32) och 4,39 (3,62) -5,32), respektive. Missbildningar förekom hos 5,4 % av alla barn i in vitro-fertiliseringsgruppen (1,39 [1,25-1,54]), och frekvensen av neuralrörsdefekter och esofagusatresi var högre än hos kontrollerna. Det fanns ingen ökning av barncancer i IVF-gruppen (in vitro-fertilisation).

Tolkning: En hög frekvens av flerbarnsfödslar och moderns egenskaper var de viktigaste faktorerna som ledde till ogynnsamma resultat, och inte själva provrörsbefruktningstekniken. Den kliniska praxisen för IVF måste ändras för att minska frekvensen av flerbördsgraviditet.om du behöver hjälp angående IVF Stockholm besök Eliva Clinic

Post a Comment

Previous Post Next Post