En steg-för-steg titt på IVF-processen

 När du tänker på vanliga fertilitetsbehandlingar, visas provrörsbefruktning (IVF) förmodligen nära toppen av din lista. Det finns en anledning till det.



IVF har funnits i decennier och du känner förmodligen redan till grundtanken bakom IVF: att förena ägg och spermier utanför kroppen i en kultur. Men det finns så mycket mer med IVF som händer före och efter det. Här är en närmare titt på IVF-processen i fem steg.

IVF används vanligtvis för att behandla:

  • Äldre kvinnor med fertilitetsproblem
  • Kvinnor med skadade eller blockerade äggledare
  • Kvinnor med endometrios
  • Manlig infertilitet orsakad av lågt antal spermier eller blockering

IVF-processen i fem steg

Öka din äggproduktion genom superovulation
Du kommer att få fertilitetsläkemedel som kommer att påbörja en process som kallas stimulering - eller superovulation, säger nationella hälsoinstituten. Med andra ord kommer läkemedlen - som innehåller follikelstimulerande hormon - att berätta för din kropp att producera mer än bara ett normalt ägg per månad.

Ju fler ägg du producerar, desto större chans kommer du att ha en lyckad befruktning senare i behandlingen.

Du kommer att få transvaginala ultraljud och blodprov regelbundet under detta steg i IVF-processen för att kontrollera dina äggstockar och övervaka dina hormonnivåer.

Ta bort äggen

Lite mer än en dag innan dina ägg ska hämtas från din kropp får du en hormoninjektion som hjälper dina ägg att mogna snabbt.

Sedan kommer du att ha ett mindre kirurgiskt ingrepp - kallat follikulär aspiration - för att ta bort äggen. Detta görs vanligtvis som en poliklinisk operation på din läkares kontor, enligt nationella hälsoinstituten.

Under proceduren kommer din läkare att använda ett ultraljud för att leda en tunn nål in i var och en av dina äggstockar genom slidan. Nålen har en anordning fäst vid den som suger ut äggen ett i taget.

Om den här delen låter smärtsam, oroa dig inte - du kommer förmodligen att få medicin i förväg så att du inte kommer att känna något obehag. Du kan uppleva lite kramp efteråt, men detta försvinner vanligtvis inom en dag, förklarar nationella hälsoinstituten.

Samla spermier från din partner eller en donator

Medan dina ägg tas bort kommer din partner att ge ett spermieprov. Du kan också välja att använda donatorspermier. Spermierna genomgår sedan en höghastighetstvätt- och centrifugeringscykel för att hitta de hälsosammaste.

Förena spermier och ägg

Nu kommer den del av IVF som alla är mest bekanta med - att kombinera de bästa spermierna med dina bästa ägg. Detta stadium kallas insemination.

Det tar vanligtvis några timmar för en spermie att befrukta ett ägg. Din läkare kan också injicera spermierna direkt i ägget istället, en process som kallas intracytoplasmatisk spermieinjektion

Överför embryot/embryona till din livmoder

När dina ägg har samlats in får du ytterligare en medicin. Den här är tänkt att förbereda slemhinnan i din livmoder för att ta emot de embryon som kommer att överföras tillbaka till dig.

Cirka tre till fem dagar efter befruktningen kommer din läkare att placera embryona i din livmoder med hjälp av en kateter. Liksom steg nummer tre utförs denna del av IVF på din läkares kontor medan du är vaken.

Flera embryon överförs tillbaka till dig i hopp om att åtminstone ett ska implantera sig självt i livmoderns slemhinna och börja utvecklas. Ibland slutar det med att mer än ett embryo implanteras, varför multiplar är vanliga hos kvinnor som använder IVF Stockholm.

IVF-processen replikerar i princip naturlig reproduktion. Nästa steg efter IVF-processen avgör om proceduren fungerade - graviditetstestet.

Läs mer:

Post a Comment

Previous Post Next Post