Är äggfrysning rätt för dig?

 I de senaste nyheterna och mediabevakningen har du kanske hört talas om det ökande antalet kvinnor som väljer äggfrysning som ett sätt att fördröja barnafödandet utan att riskera att deras mest fertila år går förbi. Det beror på att populariteten för denna process ökar.



"Jag ser att många fler patienter kommer in för att frysa ägg", säger Suleena Kansal Kalra, MD, MSCE vid Penn Fertility Care.

"Kvinnor kommer in och säger,"Vet du vad? Jag reser mycket; Jag bygger min karriär; Jag är 37 år gammal. Jag har inte träffat Mr. Right, och jag är verkligen inte säker på att jag kommer att göra det under nästa år eller så, och jag vill göra något för att ta hand om min fertilitet.”


Här är vad du bör veta om hur äggfrysning fungerar och om det är rätt alternativ för dig.

Vad är äggfrysningsprocessen?

Under en normal menstruationscykel "finns det en signal från din hjärna varje månad att släppa ett ägg, "men vi vill ha 10 eller fler för att frysa ägg."

Äggfrysning sker i tre steg:

1. Hormoninjektioner stimulerar dina äggstockar att producera många ägg.
2. En läkare övervakar dina ägg och hormonnivåer.

3. Äggen tas upp med hjälp av ett transvaginalt ultraljud för att styra processen och fryses omedelbart.

"Kvinnor tar cirka 10 till 12 dagar av skott i genomsnitt, och de kommer in för blodprov och övervakning," "Sedan tar vi ut ägg, vanligtvis inom cirka två veckor efter att medicineringen påbörjats. Äggen snabbfryss i en process som kallas förglasning."

Fungerar äggfrysning?

Under de senaste åren har kryokonserveringen av oocyter ökat, från 475 kvinnor som fryste in sina ägg 2009 till 6 207 kvinnor 2015, enligt de senaste uppgifterna från Society of Assisted Reproductive Technology (SART). SART är en professionell organisation som hjälper till att upprätthålla standarderna för assisterad reproduktionsteknologi – inklusive provrörsbefruktning – .

Som med all fertilitetsbehandling, "Det är ingen garanti, men det är verkligen ett alternativ,"
Från och med 2015, det senaste året för vilket data finns tillgängliga, hade cirka 2 000 barn fötts över hela världen som ett resultat av äggfrysning stockholm. SART slutade också överväga att frysa ägg som en experimentell procedur redan 2012, och att bli gravid med frysta ägg ökar inte risken för graviditetskomplikationer eller fosterskador.

Är äggfrysning det rätta alternativet?

Du kanske vill överväga att frysa ägg om du vet att du vill ha barn, men du är inte vid den punkt i ditt liv där du är redo att bli förälder.

När ska du frysa in dina ägg? Cancerpatienter kanske också vill överväga att frysa ägg som ett sätt att bevara fertiliteten innan de får kemoterapi.

"Helst sett är den bästa tiden att göra det före 35. Tanken är att göra det innan ditt utbud av ägg börjar minska snabbare," säger Dr Kalra. "Du kan komma tillbaka när du är 40 och tro att du är vid den punkt där du är redo att bilda din familj."

När det gäller hur länge ägg kan förbli frysta, "Det finns inget utgångsdatum", säger Dr Kalra. "Men den perfekta tiden att komma tillbaka för dina ägg är när du är frisk och i bra form."

I slutändan är beslutet att frysa dina ägg ett du måste fatta noggrant. Om du funderar på att frysa ägg kan en Penn Fertility Care-specialist prata med dig om dina alternativ.

Post a Comment

Previous Post Next Post