Hur förbereder jag mig för provrörsbefruktning (IVF)?

 Innan man påbörjar IVF kommer kvinnor först att genomgå äggstocksreservtest. Detta innebär att man tar ett blodprov och testar det för nivån av follikelstimulerande hormon (FSH). Resultaten av detta test kommer att ge din läkare information om storleken och kvaliteten på dina ägg.




Din läkare kommer också att undersöka din livmoder. Detta kan innebära att göra ett ultraljud, som använder högfrekventa ljudvågor för att skapa en bild av din livmoder. Din läkare kan också föra in ett skop genom din slida och in i din livmoder. Dessa tester kan avslöja din livmoders hälsa och hjälpa läkaren att avgöra det bästa sättet att implantera embryona.


Män kommer att behöva genomgå spermietestning. Detta innebär att man ger ett spermaprov, som ett labb kommer att analysera för antal, storlek och form på spermierna. Om spermierna är svaga eller skadade kan en procedur som kallas intracytoplasmatisk spermieinjektion (ICSI) vara nödvändig. Under ICSI injicerar en tekniker spermier direkt i ägget. ICSI kan vara en del av IVF-processen.


Att välja att göra IVF är ett mycket personligt beslut. Det finns ett antal faktorer att ta hänsyn till.


Vad ska du göra med oanvända embryon?

Hur många embryon vill du överföra? Ju fler embryon som överförs, desto högre är risken för flerbördsgraviditet. De flesta läkare kommer inte att överföra mer än två embryon.

Hur ser du på möjligheten att få tvillingar, trillingar eller en flerbördsgraviditet?

Hur är det med de juridiska och känslomässiga problem som är förknippade med att använda donerade ägg, spermier och embryon eller ett surrogat?

Vilka är de ekonomiska, fysiska och känslomässiga påfrestningarna i samband med IVF?

Hur går provrörsbefruktning till?

Det finns fem steg involverade i IVF:


stimulering

ägguttag

insemination

embryokultur

överföra

Stimulering

En kvinna producerar normalt ett ägg under varje menstruationscykel. IVF kräver dock flera ägg. Att använda flera ägg ökar chanserna att utveckla ett livskraftigt embryo. Du kommer att få fertilitetsläkemedel för att öka antalet ägg som din kropp producerar. Under denna tid kommer din läkare att utföra regelbundna blodprover och ultraljud för att övervaka produktionen av ägg och för att meddela din läkare när de ska hämtas.


Ägghämtning

Ägghämtning är känt som follikulär aspiration. Det är ett kirurgiskt ingrepp som utförs med anestesi. Din läkare kommer att använda en ultraljudsstav för att leda en nål genom slidan, in i äggstocken och in i en follikel som innehåller ägg. Nålen kommer att suga ut ägg och vätska ur varje follikel.


Insemination

Den manliga partnern kommer nu att behöva ge ett spermaprov. En tekniker kommer att blanda spermierna med äggen i en petriskål. Om det inte producerar embryon kan din läkare besluta att använda ICSI.


Embryokultur

Din läkare kommer att övervaka de befruktade äggen för att säkerställa att de delar sig och utvecklas. Embryona kan genomgå testning för genetiska tillstånd vid denna tidpunkt.


Överföra

När embryona är tillräckligt stora kan de implanteras. Detta inträffar normalt tre till fem dagar efter befruktningen. Implantation innebär att man för in ett tunt rör som kallas en kateter som förs in i slidan, förbi livmoderhalsen och in i livmodern. Din läkare släpper sedan ut embryot i din livmoder.


Graviditet uppstår när embryot implanterar sig självt i livmoderväggen. Detta kan ta 6 till 10 dagar. Ett blodprov avgör om du är gravid.



Läs fler bloggar

äggdonation


Post a Comment

Previous Post Next Post